Haaruitval door stress: dit kun je ertegen doen

Stress heeft verschillende oorzaken, zoals een hoge werkdruk, ziekte of bijvoorbeeld het overlijden van een naaste. Maar ook een onzekere financiële situatie of een traumatische gebeurtenis zijn voorbeelden waardoor (langdurig) stress kan worden ervaren. Bij klachten van langdurige stress bereikt het niveau van hormonen en chemicaliën in het bloed een punt waarop het lichaam dit niet meer onder controle kan brengen. Hierdoor kunnen psychische en lichamelijke klachten worden ervaren. Voorbeelden zijn moeheid, psychosomatische klachten, een verminderde weerstand, infecties, verkoudheid, hartklopping en (extreme) haaruitval. Helaas is stress een van de meest voorkomende redenen van haaruitval. Voorkomen is daarom beter dan genezen, maar gelukkig is er ook veel te doen bij klachten van haarverlies. 

Haaruitval door stress dit kun je ertegen doen - Zenay Cosmetics

Wat is haaruitval door stress?

Gemiddeld verliezen we vijftig tot honderdtwintig haren per dag en is het verliezen tot honderdvijftig haren redelijk normaal. Deze haren maken namelijk direct weer plaats voor nieuw haar en daardoor is het verlies gelukkig niet merkbaar. Als haaruitval wel opgemerkt is kan dit daarom behoorlijke verontrustend zijn. Maar haarverlies dat wordt veroorzaakt door stress is gelukkig vrijwel nooit blijvend en zal meestal na enkele maanden vanzelf weer herstellen. De verstoring in de haargroeicyclus wordt bij stress namelijk verstoort door een verhoogde melkzuurproductie in de talgklieren, welke de eiwitten in het haar aantast. Dit komt doordat de aanmaak van cortisol tot een verhoogde adrenaline-productie leidt.

Wat is Telogeen effluvium?

De medische term voor overmatig haaruitval door een verstoorde haargroeicyclus is Telogeen. De cyclus raakt dan uit balans door een stressvolle gebeurtenis zoals een bevalling, bloeding, corona, chirurgische operatie of snelle afname van het gewicht. Kenmerkend is in ieder geval dat er veel haar tegelijkertijd uitvalt. De haargroeicyclus gaat dan namelijk van de anagene groeifase ineens over in de katagene overgangsfase. Na enkele weken komen de haren in de telegone afbreekfase terecht en vallen ze min of meer allemaal tegelijkertijd uit. Het is niet wetenschappelijk onderzocht of psychische stress ook een oorzaak van deze soort haaruitval is, alhoewel de symptomen wel degelijke hetzelfde zijn. Telogeen effluvium kan van twee tot maximaal vijf maanden na de stressvolle gebeurtenis merkbaar zijn, maar regelmatig wordt er ook geen oorzaak gevonden.

Haaruitval tegengaan - Zenay.nl

Hoe kan ik haaruitval tegengaan?

Haaruitval die wordt veroorzaakt door stress, kan het beste worden aangepakt bij de oorzaak. Helaas is het niet altijd mogelijk om iets aan de situatie in de buitenwereld te doen, maar de manier waarop je met dingen omgaat heb je gelukkig zelf in de hand. Probeer daarom voldoende rust te vinden en plan genoeg momenten van ontspanning. Het is belangrijk om een gezond slaappatroon aan te houden en een gevarieerd eetpatroon. Lukt het niet om zelf goed met stress om te gaan? Neem dan contact op met de huisarts of een andere professionele behandelaar om te begeleiden of ondersteunen waar nodig is. 

Producten tegen haaruitval

Helaas bestaat er geen middel dat haaruitval door stress kan voorkomen. Het is daarom belangrijk om de situatie te accepteren en zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Gezonde voeding die extra vitamines en spoorelementen bevatten kunnen daarbij ondersteunen. Verder kan extra haarverzorging tegen haaruitval prettig zijn. Er zijn producten verkrijgbaar die haargroei bevorderen of helpen om het haar sterker te maken. Shampoo, maar ook haarolie of andere producten met (zwarte) knoflook kunnen bijvoorbeeld goed ondersteunen bij de behandeling van haaruitval door langdurige stress. Ook kan het helpen om de doorbloeding van de hoofdhuid te stimuleren door middel van hoofdmassages. 

Bezoek de huisarts

Naast haaruitval door stress, zijn er jammer genoeg ook andere vormen van haarverlies. Bijvoorbeeld door auto-immuunziekte, gebruik van geneesmiddelen of leeftijd. Als het niet zeker is waardoor haarverlies wordt veroorzaakt kan het daarom verstandig zijn om contact met de huisarts op te nemen. Een arts kan namelijk vaststellen wat de oorzaak is en eventueel medicatie voorschrijven. Wellicht is het slechts nodig om te veranderen van medicatie, zoals anticonceptiemiddel. Maak je in ieder geval niet direct zorgen want haaruitval hoeft niet blijvend te zijn en goede haarverzorging kan zeker ondersteunen bij de behandeling van gezond haar.

Aanbevolen producten: