Het gebruik en de voordelen van rozenwater

Over het gebruik van rozenwater zijn verhalen vanuit de hele wereld bekend. Rozen nemen namelijk al eeuwenlang een belangrijke plaats in vele culturen en komen zelfs in de oude geschriften voor. De legende gaat bijvoorbeeld dat het gebruik van dit geurwater een van de geheime schoonheidsrituelen van Cleopatra was. En zeker is dat de Romeinen en Grieken veelvuldig gebruik van dit ‘wondermiddel’ maakten. Dat is natuurlijk niet zonder reden want de roos wordt niet alleen gewaardeerd voor haar schoonheid, maar ook vanwege de geur en helende eigenschappen. 

Wat is Rozenwater?

Rozenwater als cosmetisch product is vloeistof gemaakt van rozenbloemblaadjes en water; een destillaat dat vrijkomt bij het maken van de etherische rozenolie. Rozenwater voor in de keuken is water dat geparfumeerd is met de knoppen van rozenbloemen. Als aromatische smaakmaker is rozenwater voornamelijk bekend in de keuken van Azië en het Midden-Oosten, waar het veelal wordt gebruikt in desserts en salades. In de natuurgeneeskunde wordt het ook tegen allerlei kwaaltjes voorgeschreven, zoals tegen flauwvallen en hartkloppingen en het verbeteren van het begrip en het geheugen. Tevens kan het water verlichting bieden bij insectenbeten, zwellingen en het helpen genezen van wonden.

Het gebruik en de voordelen van rozenwater - Zenay.nl

Een cosmetische weldaad voor lichaam en geest

Rozenwater is een Hydrolaat en komt vrij tijdens de verwerking van rozen. Het zachte geurwater heeft een kalmerende en ontspannende werking die stress en angst kan helpen verminderen. Om ultiem te ontspannen kan rozenwater daarom goed worden gebruikt in aromatherapie. Voeg hiervoor simpelweg enkele druppels water of olie toe in bad of aan een diffuser en geniet direct van de rustgevende werking. Verder is rozenwater heel geschikt om de huid te reinigen, herstellen en verzachten. Het water ondersteunt namelijk de pH-waarde en laat poriën kalmeren. Dit is perfect voor bijvoorbeeld de verzorging van een onzuivere huid. Maar dankzij de hoeveelheid antioxidanten is rozenwater ook perfect voor de oudere huid.

Hoe kan ik rozenwater gebruiken voor mijn huid?

Rozenwater is in het bijzonder heel geschikt voor de onzuivere huid. Maar ook bij klachten van droge, rijpe en gevoelige huid. Het water kan ongemakken helaas niet voorkomen, maar wel zorgen voor verlichting. Tevens is het goed mogelijk om gezicht en lichaam te verzorgen met het geurwater. Ook bij klachten van acne, eczeem, psoriasis of roos kan het water ondersteuning bieden. De helende werking van rozenwater reinigt de huid namelijk optimaal. Het verwijdert bacteriën en onzuiverheden.

Tegelijkertijd maken hydraterende en zuiverende eigenschappen de huid weer soepel en zacht. Het neutraliseert ook de pH-waarde van de huid en helpt poriën verkleinen. Rozenwater is daarom ideaal te gebruiken om de huid te reinigen of als revitaliserende toner. Gebruik bij voorkeur puur rozenwater of meng de vloeistof met een ander product, zoals crème of lotion. Op deze manier kunnen de effectieve bestanddelen namelijk goed intrekken om de natuurlijke balans weer te herstellen.

Rozenwater als cosmetische weldaad voor lichaam en geest - Zenay.nl

Hoe kan ik rozenwater gebruiken voor mijn haar?

Iets minder bekend is het gebruik van dit geurwater voor het haar. Maar de hydraterende werking helpt het haar optimaal herstellen en verzachten. De stimulerende eigenschappen helpen de vorming van gespleten haarpunten voorkomen. Verder is het water ideaal bij de behandeling van dunner wordend haar en haaruitval. Tevens is rozenwater perfect voor de gevoelige hoofdhuid. Het ondersteunt namelijk ook de pH-waarde en voorkomt irritaties, ontstekingen en schilfers.

Om het haar glanzend te maken kan het geurwater worden gebruikt als verfrissende haarspray. Voor een intenser effect kan het haar na het wassen worden nagespoeld met rozenwater. Bij klachten van een geïrriteerde hoofdhuid en roos is het aan te bevelen om direct enkele druppels op de hoofdhuid aan te brengen. Dit zorgt namelijk voor een kalmerend effect. Tevens werkt dit tegen haaruitval. Door deze behandeling minimaal een keer per week toe te passen zal je het beste resultaat behalen. Het is ook mogelijk om enkele druppels van het water te mengen met andere producten, zoals Amandel-, of Arganolie. In combinatie met Kokosolie is rozenwater ideaal als natuurlijke conditioner.

Door ons aanbevolen producten