Maak dagelijkse routine van een ontspannen hoofdmassage

Totale ontspanning is minstens net zo belangrijk voor de gezondheid als een gevarieerde voeding en voldoende beweging. Massage is daarom al eeuwenlang een vorm van therapie voor geest en lichaam in culturen verspreid over de wereld. Het is aan te bevelen om minimaal een keer per maand van top tot teen te worden gemasseerd, maar ook zelfmassage is een fijne vorm om te ontspannen. Wellicht is er niet altijd de tijd en zin voor een uitgebreide massage, maar een korte hoofdmassage is een goede manier om de dag te beginnen of afsluiten die veel gezondheidsvoordelen biedt. Het kan zelfs de haargroei stimuleren.

Waarom een ontspannen hoofdmassage dagelijkse routine zou moeten zijn - Elithair.nl

Waarom is masseren zo goed voor onze gezondheid?

Masserende bewegingen stimuleren de bloedcirculatie. Afvalstoffen kunnen hierdoor sneller afvoeren, terwijl voedingsstoffen beter worden opgenomen. Tevens zal de hoeveelheid witte bloedcellen verhogen dankzij massage, waardoor organen beter zullen functioneren en het immuunsysteem sterker wordt. Dit resulteert in minder ziektes, maar ook meer energie. Het lichaam voelt namelijk soepeler aan en infecties en virussen kunnen beter worden bestreden. Verder bevordert massage ook de toename van endorfine, dat pijnstillende eigenschappen bevat. Evenals de aanmaak van serotonine en oxytocine. Deze hormonen zorgen voor een veilig, ontspannen en verbonden gevoel, maar bij regelmatige massage zullen de effecten uiteindelijk ook merkbaar zijn aan het uiterlijk. 

Jezelf masseren voor lichamelijke en geestelijke ontspanning

Het is niet eenvoudig om het lichaam zelf te masseren, maar een simpele massage van enkele minuten per dag kan het complete zenuwstelsel helpen richten op herstel. Het besturingssysteem van het centraal zenuwstelsel is in het hoofd gelegen en daarom is een hoofdmassage de meest eenvoudige stap naar een gezond lichaam en geest, maar ook een stralende huid en volumineus haar. In dit handig stappenplan voor het wassen van je haar tref je waarom een ontspannen hoofdmassage dagelijks onderdeel van het verzorgingsritueel zou moeten zijn. Al is het slechts een massage van enkele minuten per dag, op lange termijn zullen de effecten zich zeker uiten. Het zal bijvoorbeeld waarneembaar zijn dat de ademhaling rustiger verloopt en de longen over meer zuurstof beschikken. Ook zal het gemakkelijker zijn om los te komen van alle gedachten in het hoofd. De spieren worden losgemaakt en opgeknoopte spanning en emoties kunnen loskomen. 

Haargroei stimuleren met een ontspannen hoofdmassage

Een ontspannen hoofdmassage kan haargroei stimuleren en haarverlies tegengaan omdat er meer zuurstof en voedingsstoffen naar de haarfollikels worden toegevoerd dankzij een verhoogde doorbloeding. Haaruitval zal helaas niet worden voorkomen, maar effect zal zeker merkbaar zijn. Zelfs haartransplantaties blijken succesvoller te verlopen als de hoofdhuid regelmatig wordt gemasseerd voorafgaand de behandeling. Bovendien worden dode opperhuidcellen losgemaakt en verwijderd. De talgproductie stijgt en vooral beschadigd en droog haar kunnen hier baat bij hebben. En bij het gebruik van een etherische olie met de juiste bestandsdelen afgestemd op het haartype zal het effect nog intenser zijn. Een massage helpt namelijk de penetratie van ingrediënten verhogen waardoor de werking van producten kan worden versterkt.

Het belang van een (hoofdhuid) massage

Bij voorkeur wordt voor de massage een olie met hoog gehalte aan kruidenextracten gebruikt. Bijvoorbeeld om de vorming van roos te reguleren, haaruitval tegen te gaan of het haar meer volume en glans te geven. Oliën met Knoflook, Lavendel, Muskaatsalie en Rozemarijn kunnen hierbij helpen. Bij klachten van vettig kan kan een verkoelende olie op basis van Basilicum, Citroen of Pepermunt ondersteuning geven. Dun en fijn haar zijn gebaat bij versterkende bestandsdelen, zoals Argan, Avocado, Olijf en Keratine. Evenals beschadigd en droog haar. Het is altijd aan te bevelen om de olie eerst te verwarmen. Dankzij de warmte kunnen geuren goed tot uiting komen en wordt de bloedcirculatie optimaal gestimuleerd.

Hoe geef je een (hoofdhuid) massage?

Aan te bevelen is om voldoende tijd te nemen voor een massage. Bij voorkeur minimaal een kwartier in de ochtend of juist voor het slapengaan. Olie kan het beste wordt verwarmt in een speciale massageolieverwarmer of au bain marie. Masseren kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld net zoals het aanbrengen van shampoo door met een vlakke hand lichte druk uit te oefenen en met de vingertoppen de wrijven. Het kan ook fijn om ronddraaiende bewegingen te maken of juist zachtjes te strelen. Vooral vooral aan wat prettig is en vergeet niet achter de oren en in de nek te masseren. Rond de massage altijd rustig af door druk te verminderen, strijkend met de handen over het voorhoofd en langzaam naar de achterkant van het hoofd toe.

Door ons aanbevolen producten