Wat is Arganolie en waar kan het voor worden gebruikt?

Arganolie staat bekend om de vele gezondheidsvoordelen. Het is bijvoorbeeld wetenschappelijk aangetoond dat het consumeren van de olie de kans op hart- en vaatziekten kan verkleinen, maar Arganolie ondersteunt ook optimaal bij schoonheidsbehandelingen. Het is de combinatie van werkende bestandsdelen die de olie zo effectief en veelzijdig maakt. Arganolie kan namelijk op diverse manieren worden gebruikt en is daarom perfect om het innerlijk en uiterlijk optimaal te verzorgen. 

Wat is Arganolie?

Argania Spinosa is een van de oudste bomen ter wereld en groeide oorspronkelijk in heel Noord-Afrika. De boom heeft een rijke geschiedenis aan rituelen en tradities, maar is ook een bron van gezonde eigenschappen. De bladeren zijn bijvoorbeeld een lekkernij voor geiten en kamelen, terwijl de stam door mensen wordt gebruikt als brandhout. En uit de vruchten van de boom wordt olie gewonnen. Deze olie kan worden toegepast voor het bereiden van gerechten in de keuken, maar ook als hydraterende verzorging voor huid en haar.

Hoe kan Arganolie het beste worden gebruikt - Zenay.nl

Waarom is Arganolie zo kostbaar?

De boom is endemisch in de streek van het zuidwesten van Marokko, tot de provincie Tindouf in Algerije. Omdat er steeds minder bomen over zijn (en vanuit economisch voordeel), is Arganolie zeldzaam en kostbaar geworden. Bovendien is het winnen van de olie een tijdrovend proces. Mede hierom, maar ook vanwege de veelzijdige werking wordt Arganolie daarom ook wel ‘Marokkaans goud’ genoemd en is de Argania spinosa door UNESCO als een bedreigde boomsoort verklaard. 

Hoe wordt de olie gewonnen?

Vanaf juli tot en met september worden de pitten van de vrucht geoogst. Nadat deze in de open lucht zijn gedroogd, worden de schillen gedopt en opengeslagen met een steen. Er blijven hierdoor twee of drie amandelvormige pitten over. De pitten worden boven een vuur geroosterd en daarna vermalen met een handmolen. Van de massa die na het malen overblijft, wordt gemengd met water een pasta gemaakt. De pasta wordt net zo lang gekneed en geperst, totdat er pure olie overblijft. 

Arganolie in gerechten

Arganolie wordt in Marokko als traditioneel ingrediënt gebruikt bij het bereiden van gerechten in de keuken. De olie heeft een noot-achtige smaak en bevat veel onverzadigd vet, dat de hoeveelheid LDL-cholesterol in je bloed verlaagt. De olie kan worden gebruikt als boter op brood, maar is ook zeer geschikt voor het verrijken van pasta, rijst, salades, soep en vis.

Waarom is Arganolie goed voor haar en huid - Zenay.nl
Hoe kan ik arganolie gebruiken voor huid en haar - Zenay.nl

Arganolie als cosmetica voor haar en huid

De meeste Arganolie wordt verwerkt tot cosmetica. Dat komt omdat de olie rijk is aan antioxidanten, zoals Ferulinezuur en vitamine E die vrije radicalen bestrijden en daarmee veroudering tegengaan. Ook bevat de olie voedingsstoffen zoals essentiële vetzuren, sterolen en polyfenolen die conditionerende, herstellende en hydraterende eigenschappen hebben. Deze samenstelling zorgt ervoor dat de eigenschappen diep kunnen doordringen in de huid of het haar. Arganolie beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf, maar laat het haar ook glanzen en stralen. Tevens heeft de olie een ondersteunende werking in de toename van haargroei en zorgt het voor een gezonde huid die soepel en zacht aanvoelt.

Hoe kan ik Arganolie gebruiken voor mijn haar?

Arganolie kan worden gebruikt als dagelijkse haarverzorging voor bijvoorbeeld glans of het tegengaan van pluis. Neem hiervoor enkele druppels olie in de handpalm en verwarm deze door de handen tegen elkaar te wrijven, alvorens in de punten van het haar aan te brengen. Gebruik bij voorkeur pure olie of een product zoals haarolie of een haarserum dat is gemaakt op basis van de olie. Welk product de beste ondersteuning biedt, is afhankelijk van persoonlijke behoeftes en wensen. 

Het is ook mogelijk om enkele druppels Arganolie te mengen met andere producten, zoals shampoo, conditioner of een haarmasker. Voor een intenser effect is het aan te bevelen om pure olie als haarmasker te gebruiken en dit aan te brengen door middel van een ontspannen hoofdmassage. Op deze manier kunnen de bestanddelen diep doordringen om het haar optimaal te hydrateren en voeden. Laat de olie een nachtje intrekken voor optimaal resultaat.

Arganolie als cosmetica voor haar en huid - Zenay.nl

Hoe kan ik Arganolie gebruiken voor mijn huid?

Arganolie is in het bijzonder heel geschikt voor de gevoelige (hoofd)huid. Maar ook bij klachten van acne, eczeem, psoriasis of roos. De olie kan ongemakken helaas niet voorkomen, maar wel zorgen voor verlichting. Tevens is het goed mogelijk om gezicht en lichaam te verzorgen met (warme) Arganolie. In het bijzonder de droge, gevoelige of schilferige huid zal hierbij gebaat zijn, maar ook zeker de vette huid. Net als de handen, nagelriemen en droge, schrale plekjes.

De hydraterende werking van arganolie gaat uitdroging namelijk tegen. Tegelijkertijd maken de voedende eigenschappen de huid op milde wijze weer soepel en zacht. Reinig de huid daarom goed van tevoren en gebruik bij voorkeur pure Arganolie of meng de olie met een ander product, zoals crème of lotion. Op deze manier kunnen de effectieve bestanddelen namelijk goed intrekken om de natuurlijke balans weer te herstellen.

Door ons aanbevolen producten