Wat is Kohl Eyeliner (Puur Ithmid) en hoe te gebruiken?

Kohl is een andere benaming voor onder andere ithmid, kajal, kuhul, sormeh, surma en tiro. Het wordt veelal gebruikt om eyeliner aan te duiden, maar is in feite natuursteen dat met de hand is vermalen tot een zeer fijn, grijs poeder met zilveren puntjes erin, eventueel gemengd met plantaardige toevoeging zoals kruiden. De meest bekende steensoorten zijn bijvoorbeeld antimonium, galena, stibium, zilver of zink, afhankelijk van de regio, zoals China, Japan, Marokko, India, Iran en Saudi-Arabië. Kohl wordt al eeuwenlang door diverse volkeren toegepast. Het wordt vaak verkocht in kleine doorzichtige glazen flesjes. Nomaden in de woestijn gebruiken kohl om de ogen te beschermen tegen de felle zon doordat het de reflectie vermindert, maar het voorkomt ook droogheid van de ogen én heeft een antibacteriële werking. Belangrijk om te weten is dat dit voor natuursteen geldt en niet voor chemisch gefabriceerde kohl, welke juist vaak schadelijk voor de ogen is.

Kajal als cosmetica en medicatie voor de ogen

Rituelen binnen de Islam raden het gebruik van kohl aan voor mannen en vrouwen en Indiase Traditionele Kruidengeneeskunde vervaardigd kajal op basis van ayurvedische formules als medicatie voor de ogen. Er wordt bijvoorbeeld amandelolie, ghee, kamfer en neem aan de ithmid toegevoegd. Ook aster, kruisbes en kokosolie zijn veelvoorkomende componenten. Kajal wordt toegepast droogheid te voorkomen, de groei van wimpers te stimuleren en het zicht te verbeteren. Het verlicht klachten aan het oog zoals ontstoken ogen, oogirritaties, rode ogen of vermoeide ogen. Kohl kan tevens worden gebruikt als raw cosmetica om het intense oogopslag te creëren. Het laat de ogen stralen en geeft een mysterieus effect. In Noord-Afrika wordt kajal daarom regelmatig gemengd met Nila poeder voor een helderblauw effect. Kohl wordt aangebracht tegen de binnenkant van het ooglid, zodat het oog compleet wordt omrand.

Hoe kohl te gebruiken?

Er zijn verschillende soorten kohl met diverse toevoegingen. De kleur van pure ithmid is heel donker grijs en het zeer fijne poeder heeft zilveren puntjes. Naar gelang kan een lichte kleur worden gecreëerd door weinig poeder te gebruiken en voor een intenser effect juist meer. Kohl dient te worden aangebracht met een applicator stokje. Traditioneel zijn applicator stokje meestal van hout, maar er zijn ook glazen staafjes verkrijgbaar. Houten stokjes kunnen glad worden geschuurd en gereinigd met een vlam. Dit is belangrijk om altijd hygiënisch en veilig te werk te gaan. Uiteraard is het ook mogelijk om kohl met een dun penseeltje aan te brengen. Aanbrengen vergt enige oefening en kan tranen veroorzaken in het begin of bij toepassing van een kajal met bijvoorbeeld toevoeging van mint. Beginnende gebruikers starten daarom het liefst met een natuurlijke kohl zonder toevoegingen.

Hoe breng je kohl aan?

  1. Dip de applicator in de kohl en draai deze een paar keer rond. Tik overtollig poeder af.
  2. Zet de applicator horizontaal tegen de binnenrand van het ooglid en sluit het oog.
  3. Beweeg de applicator naar de buitenkant van het oog en een paar keer heen en weer.
  4. Herhaal dit proces, afhankelijk van het gewenste resultaat. Dip de applicator tussendoor in de kohl.
  5. Door het poeder te mengen met een druppel water, kan de Ithmid ook als eyeliner worden toegepast. 

Het kan geen kwaad als er tijdens het aanbrengen een beetje kohl in het oog terecht komt. Kajal dat op de huid is gevallen kan worden weggehaald met een reinigingsdoekje of wattenstaafje. Belangrijk is om contactlenzen te verwijderen voordat ithmid wordt aangebracht. Kohl is watervast als er niet in de ogen wordt gewreven, ook bij zwemmen of een bezoek aan de hammam of sauna.