Recept voor warme winterdrank van orchideeën: Salep

Er is bijna niets zo fijn als een warme winterdrank om jezelf mee op te warmen, zeker tijdens de koude en donkere dagen. Als het buiten sneeuw kan een kop chocomelk (met slagroom), gekruide koffie of thee immers een ware traktatie zijn. Maar wellicht gaat de voorkeur naar een meer exotische winterdrank, zoals Salep gemaakt van de knollen van de orchidee. De drank is afkomstig uit de periode van het Ottomaanse rijk en de naam komt van het Arabische woord Sahlab, dat verwijst naar ‘vossentestikels’ vanwege de vorm van de wortelstokken. Salep wordt gemaakt van melk, suiker en het poeder van de wilde orchideeknollen. En de aardse, nootachtige smaak is perfect om mee op temperatuur te komen.

Recept voor warme winterdrank van orchideeën Salep - Elithair.nl

Wat is de winterdrank Salep?

Voor het maken kan van Salep worden de knollen van de orchidee gebruikt. Tijdens het koken verliezen de knollen maar liefst zeventig tot tachtig procent vocht en omdat een van de twee knollen droog en gerimpeld is, kan maar een van de twee knollen worden gebruikt. Jammer genoeg kan de orchidee niet overleven met een knol en moet daarom de hele plant worden geoogst. Om overconsumptie tegen te gaan zijn de meeste orchideesoorten daarom beschermt en is het poeder daarom moeilijk verkrijgbaar. Het is zeker mogelijk om het winterdrankje met andere ingrediënten te maken. Maar de bijzondere smaak is uiteraard voornamelijk afkomstig van de plant. Deze heeft namelijk een aardse en nootachtige smaak. Volgens stromingen binnen geneeskunde heeft het ook regenererende en antioxiderende eigenschappen. 

Salep winterdrank recept - Elithair.nl

Recept voor Salep

Salep in heel simpel thuis te maken. Er zijn slechts enkele ingrediënten nodig, die bijna in iedere keuken te vinden zijn. Binnen enkele minuten is het mogelijk om een kruidig winterdrankje te serveren en op aangename temperatuur te komen. Kinderen zijn er dol op, maar salep is ook perfect voor een romantische date!

Ingrediënten:

  • vier kopjes melk
  • vier eetlepels maiszetmeel (of twee eetlepels salep)
  • een theelepel kaneel of een middelgroot kaneelstokje
  • vier eetlepels suiker

Voor de topping:

Traditioneel wordt Salep bestrooid met een ruime hoeveelheid kaneel. Ook pistache, nootmuskaat of gember zijn heerlijk. Evenals stukjes walnoot of chocolade. Maar ook een scheutje rozenwater of een halve theelepel vanille geven een bijzondere twist. Leuk om te weten is dat vanille de gedroogde vrucht is van de vanillie-orchidee (Vanilla planifolia).

 Bereiding:

  1. Meng de droge ingrediënten in een pan.
  2. Voeg de melk toe en zet het fornuis aan.
  3. Blijft constant roeren totdat de melk kookt.
  4. Zet direct het vuur uit als het kookpunt is bereikt.
  5. Schenk de Salep in kopjes en garneer naar wens.