Ademhalingsgids: het ademhalingswerk, DMT en levenskracht

Deze ademhalingsgids is onderdeel van een reeks artikelen over onder andere ademhalingswerk, ademhalingsoefeningen, gezondheid en spiritualiteit. Adem is het fundamentele ritme van het leven en heeft een diepgaande betekenis over de hele wereld. Tien tot twintig seconden na de geboorte halen we voor het eerst adem en als we overlijden blazen we een laatste adem uit. Het houdt daarmee ons fysieke lichaam in stand, maar de adem wordt ook beschouwd als een poort tussen het bewustzijn en het onbewuste. Adem staat namelijk in verbinding met zowel de materiële als spirituele wereld. In deze moderne, snelle wereld zijn we vergeten om aandachtig te ademen, maar met behulp van de ademhaling en het ademhalingsstelsel kunnen we antwoorden op vragen vinden om door het leven te navigeren, het fysieke en mentale welzijn bevorderen en spirituele ervaringen stimuleren.

Ademhalingsgids het ademhalingswerk, DMT en levenskracht - Zenay Cosmetics

Het ademhalingsstelsel

Het ademhalingsstelsel bestaat uit de mond, neus, luchtpijp en longen en zorgt voor het opnemen van zuurstof (O2) en het uitscheiden van koolstofdioxide (CO2). Ademen is een gaswisseling: het uitwisselen van zuurstof en koolstofdioxide. De longen nemen zuurstof op en geven dit af aan het bloed. De bloedcirculatie zorgt er vervolgens voor dat organen en spieren voldoende zuurstof toegediend krijgen. Zuurstof wordt gebruikt om voedingstoffen te verbranden. Hierbij ontstaat energie, koolstofdioxide en water. De energie wordt gebruikt door het lichaam en het bloed brengt de afvalstoffen terug naar de longen. Door uitademing wordt koolstofdioxide en water terug aan de lucht gegeven. Het water verlaat het lichaam ook via de nieren en huid. 

Ademhalingswerk: verschillende ademhalingstechnieken

Er zijn diverse ademhalingstechnieken: buikademhaling, borstademhaling, neusademhaling en mondademhaling. Bij ademhaling door de neus en buik wordt zestig procent meer zuurstof opgenomen als bij ademhaling door de mond en borst. Bij een diepe ademhaling wordt er namelijk optimaal gebruik gemaakt van de longcapaciteit en bij een oppervlakkige ademhaling komt de lucht niet tot diep in het lichaam. De natuurlijke manier van ademen is een diepe ademhaling door de neus en borst, maar naarmate we ouder worden kan de manier waarop we ademen veranderen. Het gevolg hiervan is dat het lichaam zich in een constante staat van stress begeeft en het zenuwstelsel overbelast raakt. Dit kan resulteren in lichamelijke en mentale gezondheidsklachten. Omdat adem halen voornamelijk onbewust gebeurt, kan het daarom goed zijn om hiervan bewust te raken en een correcte ademhalingstechniek aan te leren.

Wat is een goede ademhalingsfrequentie?

Ademen is in feite een beweging en creëert automatisch een ritmisch patroon. En net zoals de buitenwereld constant veranderd, blijven ook ademhalingspatronen veranderen. Zo is meestal een neusgat actiever dan het andere neusgat. Dit is eenvoudig te controleren door een neusgat te sluiten en door het andere neusgat te ademen. Sluit nu het andere neusgat en wissel om. Er zal een duidelijk verschil merkbaar zijn want het is simpelweg gemakkelijker om door het actieve neusgat te ademen. Gedurende de dag schakelt de ademhaling van het ene naar het andere neusgat, maar voordat de wisseling heeft plaatsgevonden vind de ademhaling ongeveer tien minuten gelijkmatig plaats door beide neusgaten. Als er sprake is van een goede gezondheid, wisselt het ademhalingspatroon ongeveer elke twee uur. Een normale ademfrequentie (deze begint op het moment van inademing en stopt bij een nieuwe inademing) bestaat uit ongeveer zes tot tien ademhalingen per minuut in rust.

Solar and Lunar Breaths

Als het linkerneusgat actief is, wordt dit maanademhaling genoemd. Als het rechterneusgat actief is, wordt dit zonneadem genoemd. Het linkerneusgat heeft een koude ademstroom en koelt het lichaam af, verlaagt de stofwisseling en remt lichaamsactiviteiten. Het rechterneusgat heeft een warme ademstroom en genereert lichaamswarmte, verhoogt de stofwisseling en versnelt lichaamsactiviteiten. Als beide neusgaten tegelijkertijd actief zijn, wordt dit een gebalanceerde ademhaling genoemd. In diverse communies wordt geloofd dat ademen rechtstreeks in verband staat met de fasen van de maan. Hierdoor zijn er veel ademhalingstechnieken om zowel lichamelijke als geestelijke heling te ondersteunen, door bijvoorbeeld Ayurvedische artsen en binnen de Islam. Ook in onze moderne, snelle wereld wordt ademhalingswerk gedaan. Bijvoorbeeld bij hyperventilatie of longklachten.

DMT en ademhalingswerk

Bij een disfunctioneel ademhalingspatroon is het belangrijk om te onderzoeken wat de aanleiding is en gericht ademhalingswerk te doen. Dit kan met behulp van ademhalingsoefeningen en door een andere ademhalingsfrequentie aan te leren. Ademhalingswerk kan ook worden gedaan om een meditatieve staat te bereiken, het lichaam tot rust te brengen of spirituele ervaringen op te wekken. Als de juiste ademhalingstechnieken worden gebruikt, kan het lichaam namelijk op natuurlijke wijze DMT vrijmaken. Dit kan leiden tot een verhoogd bewustzijn waarbij visioenen en kleurrijke patronen worden gezien en emoties op diep niveau worden gevoeld. Hierdoor kunnen nieuwe inzichten en wijze levenslessen worden ervaren, maar ook trauma’s worden verwerkt. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op deze beleving. Het is daarom belangrijk om bewust aandacht te besteden aan de mindset en setting. Voer in ieder geval nooit zomaar een oefening uit maar raadpleeg eerst een ademcoach of medisch expert. 

Wat is Dimethyltryptamine (DMT)?

Dimethyltryptamine (DMT) is een van de krachtigste hallucinogene stoffen in het universum. Het is de werkzame stof in ayahuasca, maar ook in veel andere soorten planten, grassen, zeesponsen, paddenstoelen, zoogdieren en het is een lichaamseigen stof bij mensen. DMT is een overdrachtsstof om signalen door te geven van de ene zenuw naar de ander en is nauw verwant aan serotonine, één van de belangrijkere neurotransmitters in onze hersenen. Dimethyltryptamine functioneert mogelijk als angstremmer. Het komt op natuurlijke wijze bijvoorbeeld in grote hoeveelheden vrij bij vrouwen tijdens de bevalling en wordt in verband gebracht met visuele dromen en bijna-doodervaringen. Mogelijk komen er grote hoeveelheden DMT vrij tijdens de geboorte, slapen en het overlijden. De stof is ook bekend om intense spirituele ervaringen en veranderingen in bewustzijn te veroorzaken.

Het nut van een goede ademhaling en ademhalingswerk

Bij een disfunctionele ademhaling wordt meestal oppervlakkig, onregelmatig, te diep of te snel ademgehaald. Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van het volledige ademhalingssysteem, komt er niet voldoende zuurstof binnen. Dit kan zorgen voor klachten, zoals hoofdpijn en duizeligheid. Ook een drukkend gevoel of steken op de borst, kramp in de spieren en moeheid zijn veelvoorkomende klachten. Een goede ademhaling daarentegen leidt tot een hogere productie van rode bloedcellen. Het zorgt ervoor dat de zuurstofvoorziening verbetert, waardoor er een betere uitwisseling met spieren en weefsels plaatsvindt. Een goede ademhaling helpt bijvoorbeeld ook om emoties te reguleren en zorgt voor een ontspannen gevoel door het zenuwstelsel te kalmeren. Goed ademhalingswerk is daarom belangrijk voor fysieke, mentale en spirituele gezondheid. Het heeft immers een algehele positieve invloed op het welzijn.